Shift Tuşu Nedir, Klavyede Shift Tuşu Ne İşe Yarar, Neden Kullanılır? telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Shift tuşu, klavye kullanıcılarının yazı yazdıkları esnada istedikleri bir karakteri büyük yazmaya, küçük yazmaya yada simgeye dönüştürmelerine olanak tanıyan bir değiştirici tuştur.
Q Klavyelerde çoğunlukla shift tuşu iki adet bulunmaktadır ve boyut olarak en büyük ikinci tuştur. Klavyenin hem sol hem de sağ tarafında yer almaktadır. Shift tuşu en sol tarafta caps lock’un altında ctrl tuşunun üstünde yer alırken, sağ tarafta ise ctrl tuşunun üstünde enter tuşunun altında yer almaktadır.
Sağ ve sol taraftaki shift tuşlarının fonksiyonları aynıdır. Klavye kullanıcıları genelde soldaki shifti büyük harf elde etmek için sağ tarafta ki ise üstteki numaralara basarak semboller elde etmek için kullanmaktadır.
Örneğin; “Caps Lock” tuşu kapalıyken bir yazı yazdığınız esnada shift’e basılı tutup istediğiniz harfe basarsanız o harf büyük olacaktır. Tam tersine “Caps Lock” tuşu açıkken shift tuşuna basılı tutup bir harfe basarsanız o harf küçük olacaktır.
Kullanılan harfleri büyük yada küçük yazabilmenin dışında shift tuşu ile klavyenin üstünde bulunan numaralara basarak semboller elde edilebilir.
Örneğin; Shift tuşuna basılı tutup 1 tuşuna bastığınız taktirde ünlem (!) işareti, 2‘ye bastığınızda tırnak (‘) işareti elde edebilirsiniz.
Shift + Ok = Shift tuşuna basılı tutup klavye yön tuşlarından birine basıldığında mevcut yazıyın istediğiniz kısmını taramanıza olanak tanımaktadır.
Shift + Del = Bir dosyanın yada klasörün üzerine tıklayıp shifte basılı tutarak del tuşuna basarsanız. Dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden direkt olarak tamamen silebilirsiniz.
Shift + Tab = Normal şartlarda tab tuşuna basmak bir sonraki nesneye geçmenize olanak tanır. Shift tuşuna basılı tutarak tab tuşuna basmak ise bir önceki nesneye geçmenizi sağlar.
Shift + 1 = Shifte basılı tutarak 1 tuşuna basmak ünlem ! simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 2 = Shifte basılı tutarak 2 tuşuna basmak tırnak ‘ simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 3 = Shifte basılı tutarak 3 tuşuna basmak şapka ^ simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 4 = Shifte basılı tutarak 4 tuşuna basmak artı + simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 5 = Shifte basılı tutarak 5 tuşuna basmak yüzde % simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 6 = Shifte basılı tutarak 6 tuşuna basmak ve & simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 7 = Shifte basılı tutarak 7 tuşuna basmak slash / simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 8 = Shifte basılı tutarak 8 tuşuna basmak aç parantez ( simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 9 = Shifte basılı tutarak 9 tuşuna basmak kapat parantez ) simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + 0 = Shifte basılı tutarak 0 tuşuna basmak soru işareti ? simgesi elde etmemizi sağlar.
Shift + . = Shifte basılı tutarak . nokta tuşuna basmak iki nokta üst üste elde etmenizi sağlar.
Shift + Tire = Shifte basılı tutarak üst taraftaki numaraların yanındaki tire tuşuna basmak _ alt çizgi etmenizi sağlar.
Shift + Virgül = Shifte basılı tutarak virgül tuşuna basmak noktalı virgül ; elde etmenizi olanak sağlar.
Shift tuşuna sahip ilk klavye 1878 yılında tanıtılan Remington No. 2 daktiloda bulunmaktaydı. Klavyenin sol tarafında sadece tek bir Shift tuşu bulunmaktaydı.