Dijital Web Kütüphanesi

Duha Suresi – Türkçe Anlamı ve Arapça Okunuşu 

Duha Suresi – Türkçe Anlamı ve Arapça Okunuşu  telefon numarası, müşteri hizmetleri ve adres bilgilerine hızlı ulaşmak isterseniz aşağıdaki makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Duha suresi Mekke döneminde inmiş olan bir suredir ve Kur’an-ı Kerim’in 93. süresi olup 11 ayetten oluşmaktadır. Kelime anlamı “kuşluk vakti” olan Duha halk arasında “Vedduha Suresi” olarak da bilinmektedir. Sık sık okunan Duha suresinin faziletinin ve faydalarının olduğuna inanılır.



Duha Suresi Kaçıncı Ayet ve Suredir

Kur’an-ı Kerim’in 93. süresi olup, Mekke döneminde nazil olan Duha suresi 11 ayetten oluşmaktadır. Vedduha suresi olarak da anılan Duha Suresi “kuşluk vakti” anlamına gelmektedir. Okunuşu, Arapça yazışışı ve Türkçe anlamı yazımızın devamında detaylarıyla yer almaktadır.

Duha Suresinin Türkçe Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

  1. Vedduha
  2. Velleyli iza seca
  3. Ma vedde’ake rabbüke ve ma kala
  4. Ve lel’ahıretü hayrün leke minel’ula
  5. Ve lesevfe yu’tıyke rabbüke feterda
  6. Elem yecidke yetiymen feava
  7. Ve vecedeke dallen feheda
  8. Ve vecedeke ‘ailen feağna
  9. Femmel yetiyme fela takher
  10. Ve emmessaile fela tenher
  11. Ve emma binı’meti rabbike fehaddis

Duha Suresinin Türkçe Anlamı

  1. Kuşluk vaktine andolsun,
  2. Karanlığı çöktüğü vakit geceye andolsun ki,
  3. Rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da.
  4. Muhakkak ki âhiret senin için dünyadan daha hayırlıdır.
  5. Şüphesiz, Rabbin sana verecek ve sen de hoşnut olacaksın.
  6. Seni yetim bulup da barındırmadı mı?
  7. Seni yolunu kaybetmiş olarak bulup da yola iletmedi mi?
  8. Seni ihtiyaç içinde bulup da zengin etmedi mi?
  9. Öyleyse sakın yetimi ezme!
  10. Sakın isteyeni azarlama!
  11. Rabbinin nimetine gelince; işte onu anlat.

Duha Suresinin Arapça Yazılışı

duha suresi arapça

Duha Suresinin Konusu

Müşriklerin söylediği üzücü sözlere ve gerçekleştirdiği kötü davranışlara karşı teselli olması açısından Hz. Peygamber’e, Yüce Allah’ın himayesi sayesinde çocukluğundan itibaren birçok güçlükleri aşarak bugünlere kadar geldiği hatırlatılmakta ve kendisinin de aynı şekilde yetimlere ve yoksullara iyi davranması emredilmektedir.

Duha Suresinin Tefsiri

Duhâ, “kuşluk” anlamına gelen bir kelime olup, birçok müfessirler, 2. ayette yer alan gecenin alternatifi olarak burada tamamıyla gündüz vakti için kullanıldığı kanaatinde ortak görüştedirler. İbn Âşûr’a göre Duha kelimesinin burada kuşluk vakti anlamına gelmektedir ve kuşluk vaktindeki güneş ışığının yeryüzünü tamamıyla kaplaması gibi vahiy ışığının da dünyaya inip aydınlatmaya başladığı imasında bulunulmuştur. 2. âyetteki gece karanlığı da Hz. Peygamber’in bu vakitte evinde yada Kâbe dolayında sesli bir şekilde Kur’an-ı Kerim okuduğu, bu sırada ise müşriklerin onu gizli bir şekilde dinledikleri vakit olup bu anlamda bu iki vakit üzerine yemin edilmiştir. Yemin etmekteki amaç putperestlerin artık Hz. Peygamber’e vahinin gelmez olduğunu ve Allah’ın onu terk ettiği iddialarının gerçekle bir alakasının bulunmadığını net bir şekilde belirtmektedir. (XXX, 394-395).